Atlanterkryssing

Sommer i koronaåret 2020. Min bedre halvdel foreslår bilferie og jeg er ikke vanskelig å be. Storslagne planer om vestlandsferie. Lenge siden vi var i Bergen og Stavanger. Realitetene bak tohundreogfemti mil i sportsbilpassasjersete blir klarere og muligheten til å rekke familiebesøk, storbyferie, fjellturer med og uten telt og kanskje en innlagt shopping, helst innenfor to uker, svinner. Mulig at det kunne gått på film med riktig klipping, men også filmer har blitt utsatt i disse tider vet vi. Derfor blir en gjennomførbar plan lagt, med rom for å tilpasse tur etter vær. Men ikke mer bagasjerom. Det fyller vi og reiser.

Ut mot havet går det, og første matpause tar vi mellom noen skikkelige regnskurer og noen ikke så skikkelige regnskurer.

Enhver bilturist med respekt for seg sjøl må innom Atlanterhavsvegen. Før det en liten avstikker i idylliske omgivelser på Averøya. Etter Atlanterhavsvegen kan man krysse av for en aldri så liten Atlanterkryssing.

Samme bilturist må også opp Trollstigen for å beholde respekten. Oppe på toppen kan man forsøke å telle hårnåler.

Det går opp og ned, særlig i disse traktene. Etter Geiranger venter nye hårnålsvinger og høydemeter.

Dalsnibba reklamerer med Europas høyeste fjordutsikt fra bilveg. Dette er bilutsikt fra samme bilveg.

Ned fra toppen er det bare å svinge dit vegen går.

En god regel for å ta vare på bilen, er å unngå humpete grusveger. På bilferie er likevel fjelloverganger mer spektakulært enn fjellgjennomganger. Derfor Gamle Strynefjellsveg i stedet for nyere tunnell.

Fra skisenteret og ned hadde de til og med fått asfalt siden sist vi passerte der. Godt for bil og fører og passasjer.

Poenget med en fjellovergang er å komme over fjellet. Før eller senere kommer man ned til fjorden igjen. Innerst i en av fjordene ligger Skjolden. Her har vi funnet en slags engelsk parkering.

Etter å ha passert Strynefjellet på veg sørover, passer det å passere Sognefjellet på veg nordover. Med dekk som ikke har en eneste god egenskap på vinterføre, passer det at temperaturen holder seg over null.